Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jelikož teméř celý volejbal - alespoň ten vítězný staví na útoku a zároveň dokonalé obraně, podíváme se na herní situace z pohledu útoku a současně defenzivy. 

Nejprve si rozeberme zóny:

 

novy-obrazek.png

 

Volejbalové hřiště se dělí na jednotlivé zóny, čísla zón vycházejí z jednotlivých postavení hráčů v poli a souvisí na jakém místě jsou (jestli na středu sítě, nebo jdou právě na podání - zona I.) Zony se značí proti směru hodin.

Od tohoto základního rozdělení se vyvíjejí další herní situace a to v souvislosti se stylem nahrávky -

1.       Nahravač/ka může být standardně v zóně III. a je jím v každém pootočení jiný hráč. 

2.       Nahrávač/ka se přesouvá na jeden z kůlů (zóny II. a IV.) a to z důvodu lepší obrany na síti - uprostřed v zóně III. je v tomto případě blokař - což usnadňuje obranu nad sítí. Popřípadě se přesouvá na střed pro usnadnění nahrávky. 

3.       Poslední možností je sbíhaný nahrávač - nejkomplikovanější herní varianta avšak nejútočnější - nahrávač si v tuto chvíli "sbíhá" pro přihrávku a nahrává z různých zón => př. nahrávač je v zóně I. podává soupeř - podání jde do zóny V. nahrávač sbíhá ze zóny I. do zóny III. pro přihrávku a vybírá si útočícího hráče.
 

Všechny tyto situace se odvíjejí z průběhu hry (přesuny z jedné zóny do druhé) při podání a příjmu však musí být dodrženo správné postavení hráču - nedodržení je považováno za chybu a ztrátu bodu resp. připsání bodu soupeři.

 

 

novy-obrazek--1-.png

 

Typy útoku:

Útoky se dají rozdělit do 3 základní kategorií dle charakteru úderu na:

·                                 Lob

·                                 Drajv

·                                 Smeč

      a to v závislosti na směru letu míčo po provedení úderu.

Lob

Jedná se o technický úder sloužící k překonání bloku - "ulívka" za nebo vedle bloku 

Drajv

Též úder spíše technického/taktického charakteru, jeho směr se snaží co nejvíce hráči znepříjemnit výběr a to jak směrem letu tak umístěním do pole. 

Smeč

Útočný úder v pravém smyslu slova jedná se o úder míče který směřuje přímo (zhora - dolů) na soupeřovo pole. Jedná se o razantní úder.

  

Obrana - Blok a postavení hráčů v poli

Blok i zároveň následná obrana v poli nebo lépe řečeno rozestavění hráčů v poli závisí na útoku soupeře a to jak na tom z které zony útočí tak i jakým typem úderu a kolika hráči hodláme blokovat.

 

 

novy-obrazek--2-.png

 

 

Na obrázku můžete vidět rozestavění hráčů pokud bude útok probíhat ze zony IV. a budeme ho blokovat dvěma hráči 2 a 3a v situaci kdy budeme hráče blokovat poze jedním hráčem 2 - hráč 3b se přesouvá na místo 4 a celá formace se přesune po křivce naznačené šipkou.

·         V této situace (dvojblok) hráč soupeře může buď provést lob přes blok - záležitost pro hráče s číslem 1 nebo lob okolo 3a což má na starosti hřáč 4.

·         Pokud Protihráč zvolí smeč  tak je na blokařích aby neprošel jinam než okolo bloku - hlídají hráčí 4, 5, 6.

·         Poslední možností je volba Drajvu/smeče za účelem vytlučení bloku - pokud půjde o "vytlučení" přímým směrem může ještě zasáhnout hráč 1.